Debat Piala Menteri Besar Johor

Venue : Universiti Teknologi Malaysia
Date: 16 -18 November 2017

Hola! This is my first debate tournament eventhough I just as 'reserved' or simpanan. Luckily my team had reach until semi-finals. But unfortunately, we lose to USIM.

We got this.

Before, I join this tournament, I went to IPGIK as supporter of our uni team for DeTIK at Cheras ( I don't really remember ) but there's no my rezeki, we ( Kak Sara and me ) don't get a room, so we went back too UMP. It's very disappointing, but it's okay.

So I was trying my best to follow our team and get chance in this debate. Honestly, I was very tired and fatigue during this tournament.

But I can kept it as a sweet memory.

This tournament held at Johor. Akim (my teammate) is Johorean, he introduced Mee Siput to us. We bought it at Bazaar Karat. It's delicious. (I always think about food. HAHAHA)

This debate is to gather information and ideas from students about Johor. The content of ideas will be record and submitted to MB Johor.

UMP sent 1 team include me. My teammates were Teh Ben Gee, Muhammad Hakim and Mohd Khairil Redza. Kak Wani and Remy also went there as our supporters.


At below are the result by rounds;-


The suggestion / proposal that has been debate;-

1. Dewan ini percaya Inisiatif Johor Mahir perlukan nafas baru.
2. Masyarakat Johor serius dengan isu kebajikan asnaf.
3. Projek bandar hijau di Johor sudah cukup hijau.
4. Dewan ini percaya Muafakat Johor hanya kerajaan yang prihatin.
5. Sudah tiba masanya Johor perlukan ”Pasar Siti Khadijah”.
6. Dewan ini akan membina ”Kampung Budaya” untuk merancakkan pembangunan pelancongan kebudayaan Johor.
7. Dewan ini mencadangkan dana khas diberikan kepada pihak sekolah untuk membudayakan aktiviti inovasi dan teknologi di kalangan pelajar sekolah di Johor.
8. Pelaburan asing penentu kejayaan sektor bioteknologi di Johor.

Well done for a good job guys.



Junior Motivator Competition UMP 2017

First time, aku jadi pengarah. First program pulak tu. Hmm, banyak sangat perkara yang aku belajar semasa jadi pengarah program ni. Banyak kesilapan juga yang aku buat. Ahh, walaupun penat, berbaloi. Aku dapat pengalaman baru. Banyak nak tulis, tapi sebabkan mengantuk, aku jadikan pendek ja.

Hmmm.

Tempat : UMP Gambang
Tarikh : 14-15 November 2017
Anjuran : Kelab Orator UMP bersama PERSIS UMP

Banyak benda yang aku terpaksa hadap masa nak jalankan program ni. Perangai macam- macam manusia. Fuhh. Memang banyak bersabar jugak la. Alhamdulillah lah, semuanya berjalan lancar.

Yang sedih tu, peserta dari belas-belas tinggal 8 orang. Tapi syukur, ramai penonton. Tak banyak nak cakap. Cuma bersyukur sebab jalan lancar walaupun ada kelemahan lagi. Huhu. Yalah, dah la taktau apa-apa, lepastu jadi pengarah haa.


Perkampungan Debat 1.0 & Latihan Debat

Perkampungan debat best sangat. Hahaha. Paling best hari last waktu BBQ, makan makan pastu main game. Hahahah, nak tergelak. Main teka gaya, cap kelicap dan lain-lain.

Day 1

Day 2

Bawah : Latihan sebelum Detik. Tak silap la. Masa ni mood tak berapa elok sebab sesat. Huhuhu. Cari bangunan FIM tak jumpa.



Mesti rindu nanti.

Kabinet Kelab Orator UMP 2017/2018

Assalamualaikum.. Hai. Hari ini baru berkesempatan untuk update tentang jawatankuasa Kelab Orator UMP sesi 17/18. Walaupun dah nak habis semester 1 sesi ni. Nak jugak update. Huhuhu.

Tadaa! Berikut adalah:-


SENARAI NAMA MAJLIS TERTINGGI SESI 2017/18 

PRESIDEN : 
Nur Syazwani Bt Zaifulbahari

TIMBALAN PRESIDEN : 
Mohamed Al Fateh Bin Ab Razak (G)
Teh Ben Gee (P)

SETIAUSAHA : 
Izni Syafiqah Binti Mohd Radzi (Siapa ni, huhuhu)

TIMBALAN SETIAUSAHA : 
Khadijah Bt Sampol

BENDAHARI : 
Mohd Khairil Redza Bin Miasin

NAIB BENDAHARI : 
Nik Nurul Syahirah Bt Nik Azman Shah

AHLI JAWATANKUASA

 LOGISTIK : 
Shahrul Amri bin Mohd Sabri
Amirul Amin bin Mohd Daud

ARKIB : 
Mohamad Hanif Fitri Bin Nordin              
Nur Aishah Binti Baharudin

LATIHAN :
Mohamad Farhan Hakim bin Mohamad Nazri
Muhammad Firdaus Bin Ramely
Muhammad Hakim Bin Ahmad Kamal


Hahaha. Memang aku ditakdirkan untuk jadi S/U. Tak.. Sebenarnya aku memang suka jadi S/U berbanding Presiden atau Pengerusi. Tak tau la kenapa.

Okaylah. Tu ja untuk pengenalan jawatankuasa Kelab Orator.

Giveaway Miakassim Dot Com 10 Tahun

Klik banner untuk join.

Hai, banyak join GA, huhuhu. Macam mana aku kenal blog Kak Mia ni, melalui GA ni la, masa tu jenguk blog Aiman, tiba tiba perasan giveaway ni. Tu yang terus bukak link. Huhuhu, lama dah blog Kak Mia ni, aku dulu pun start sekolah rendah tapi asyik delete ja. Hehehe. Tahniahh kak Mia, dah satu dekad dah usia blog kak. Hehe. Saya harap saya pun akan berjaya sampai 10 tahun++.

Okaylah, apa apa pun Kak Mia memang superb aa. Semoga terus maju berblogging. Huhuhu.

Giveaway Besar Besaran By Intan Saffyna


Hai gais. Hari ni, nak cerita tentang blog Kak Intan Saffyna. Blog Kak Intan Saffyna ni comel sangat, corak-corak floral, mesti pencinta bunga ni. Dalam blog, dapat macam macam jenis infomasi, dan juga kisah life Kak Intan. Hehehe, bila tengok post post kak Intan rasa nak sengih senyum, sebab rasa comel sangat. Huhuhu. Ada certain post yang comel sangat.


Dan kat sini juga, kita nak wish birthday Kak Intan Saffyna yang ke 30. Happy Birthday, Sanah Helwah, Otanjobi Omedeto Kak Intan, moga bahagia selalu, terus comel dan terus sukses. <3

Happy birthday to youuu Kak Intan Saffyna. :)

Yang nak join giveaway, boleh tekan banner. Last esok 8/11/17.